PERHATIAN!!!

Untuk Pelajar PMR 2013, Contoh Kerja kursus geografi yang disediakan di blog ini adalah khusus untuk pelajar SMK Taman Daya 2, Johor Bahru , Johor SAHAJA...

Untuk pembaca blog lain, sila ikut arahan guru sekolah anda masing-masing. Jika anda mahu mengambil entry ini sebagai contoh, sila tukar dan ikut keadaan pengangkutan anda di kawasan anda...

JANGAN TIRU 100% CONTOH KERJA KURSUS GEOGRAFI DALAM BLOG INI.... Saya hanya membantu bukan menyuruh anda meniru... Harap Faham..

Thursday, 22 March 2012

Konsep Perniagaan Pasar Malam


Konsep dan jenis perniagaan runcit Pasar Malam  di jalan Nibong, Taman Daya, Johor Bahru, Johor.

Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat, perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan diri sendiri, ahli keluarga, isi rumah atau untuk diberi kepada individu lain seperti  rakan dan jiran.
Jenis perniagaan runcit yang terdapat di Jalan Nibong 17, Taman Daya ini  ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja dan dipanggil pasar malam. Sebagai contohnya, penjual makanan dan minuman, penjual aiskrim, penjual ikan dan sayur, buah-buahan dan pakaian. Biasanya gerai yang didirikan bersifat sementara dan mereka ini akan bergerak daripada satu tempat ke tempat yang lain.

Jika anda mahu konsep yang lain sila klik di SINI..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...